Leerlingen openen tentoonstelling in het NIOD

NIOD in Amsterdam
NIOD in Amsterdam
Leerlingen van het Bredero Lyceum in Amsterdam hebben vrijdag een tentoonstelling geopend in de expositieruimte van NIOD in Amsterdam.

Vijf leerlingen uit 6 vwo werkten speciaal voor Holocaust Memorial Day (HMD) een half schooljaar lang aan deze tentoonstelling, getiteld Met andere ogen. Samen met medewerkers van het NIOD gingen de leerlingen op zoek naar beelden die werden gemaakt tijdens de Holocaust en andere genociden, of de gevolgen daarvan belichten.

Aan de hand van opdrachten geven de leerlingen een eigen interpretatie op de beelden. Dit leidde volgens het NIOD tot een verrassende en verfrissende expositie. Enkele voorbeelden:

Een gaskamer; ‘Welke debiel heeft dit bedacht’ (Diana).

- advertentie -

Een kind tijdens een razzia in het getto van Warschau; ‘Onder schot gedwongen om volwassen te worden’ (Nhomy).

Een meisje uit een vluchtelingenkamp dat naar de camera kijkt; ‘Diep van binnen is zij jaloers op de fotograaf die niets met dit gevecht te maken heeft’ (Serena).

Een identiteitsbewijs uit Rwanda; ‘Leven of dood? Dit identiteitsbewijs bepaalde je lot.’ (Passy).

Jongeren aan het werk op een rijstveld tijdens de genocide in Cambodja; ‘De frisse wind veranderde in een geur van verrotting.’ (Bao).

Elk jaar worden er in heel Nederland activiteiten georganiseerd door scholen, instellingen, universiteiten en musea rondom Holocaust Memorial Day op 27 januari. Het doel van HMD is jongeren te leren over de Holocaust en andere genociden. Door kennisoverdracht wil HMD bijdragen aan waakzaamheid voor opkomende rassenhaat, discriminatie en antisemitisme én waarschuwen voor de enorme gevolgen daarvan.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: