Leidse studenten ‘ontgroenen’ op Ereveld Loenen

Still YouTube
Still YouTube
Bij ontgroenen denk je al snel aan veel flauwe grappen en een hoop alcohol. Maar dat het kan anders kan bewijst de Leidse Studenten Vereniging Minerva (LSVM). Veertig aspirant leden van deze studentenvereniging zijn sinds maandag aan het werk op het Ereveld Loenen.


De studenten kregen maandag een kort verhaal over de geschiedenis van het ereveld te horen en staken daarna de handen uit de mouwen. Ze hogen onder meer grafstenen op, maken deze schoon en plegen groenonderhoud.

De oorlogsgravenstichting, die het ereveld beheert, is blij met de hulp:

De studenten, in de leeftijd van 18 tot 21 jaar, werken tijdens hun introductieperiode op het ereveld om daarmee hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen.Op het ereveld Loenen liggen ook ruim vijfhonderd oorlogsslachtoffers in dezelfde leeftijdscategorie als deze studenten. Hiermee groeit het besef dat ruim vijfhonderd leeftijdsgenoten die op dit ereveld begraven liggen hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

De erebegraafplaats werd in 1949 door prinses Wilhelmina geopend. Er liggen ongeveer 3600 Nederlandse slachtoffers. Op het ereveld liggen niet alleen militairen, maar ook veel verzetsstrijders, politieke gevangen, Engelandvaarders en slachtoffers van gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in nazi-Duitsland. Elk graf heeft een liggende steen. Er liggen tegenwoordig ook soldaten die na het einde van de Tweede Wereldoorlog sneuvelden.

- advertentie -

Omroep Gelderland over de studentenactie:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier

1 Comment Join the Conversation →