Levenslang voor leiders Rode Khmer

1 minuut leestijd

Het Cambodja-tribunaal heeft de Rode Khmer-kopstukken Nuon Chea (88) en Khieu Samphan (83) veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechters oordeelden dat de twee schuldig zijn aan misdaden tegen de menselijkheid.

Nuon Chea werd gedurende het bewind van de beruchte dictator Pol Pot ook wel ‘broeder nummer 2’ genoemd. Hij was de plaatsvervanger van Pol Pot. Khieu Samphan was staatshoofd tijdens het regime. Aanvankelijk stond ook de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Ieng Sary, terecht maar hij overleed vorig jaar.

Schrikbewind

De Rode Khmer, de militaire tak van de Communistische Partij, kwam in 1975 in Cambodja aan de macht. Het land kreeg toen officieel de naam Democratisch Kampuchea en werd onder leiding van Pol Pot vrijwel hermetisch van de buitenwereld afgesloten. De regering dwong duizenden inwoners van steden naar het platteland te gaan om daar land te gaan ontginnen en in eigen levensonderhoud te gaan voorzien. Het inwoneraantal van hoofdstad Phnom Penh daalde hierdoor in enkele jaren tijd van 300.000 tot ongeveer 23.000.

De gedwongen bevolkingsverplaatsingen gingen gepaard met massa-executies en daarnaast hadden de Cambodjanen onder meer te kampen met een grote hongersnood. Honderdduizenden Cambodjanen stierven de hongerdood. Tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer kwamen naar schatting ongeveer twee miljoen mensen om het leven.

Pol Pot, de hoogste leider van de militaire communistische organisatie overleed in april 1998 in de jungle van Cambodja.

Tribunaal

Het Cambodja-tribunaal werd in 2006 ingesteld voor de berechting van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid ten tijde van het bewind van Pol Pot.

Twee jaar geleden werd Rode Khmer-kopstuk Kaing Guek Eav – beter bekend onder de naam ‘Duch’ – al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Duch was, als directeur van martelgevangenis S-21 in Tuol Sleng, volgens de rechters verantwoordelijk voor de marteling en executies van duizenden gevangenen.

Levenslang voor voormalige leiders Rode Khmer

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie