Literatuurmuseum verwerft gedichtenschriftje Gerard Reve

Het Literatuurmuseum in Den Haag heeft de hand weten te leggen op een schriftje met tien gedichten van Gerard Reve. De beroemde schrijver schreef de in totaal tien gedichten op zestienjarige leeftijd. Het haat daarmee om zijn oudst bewaarde geschriften.

Reve schreef de gedichten voor zijn jeugdvriendin, Christina (‘Stien’) Amende, die hij kende van het Vossius Gymnasium. Hij schonk ze op 10 maart 1940 aan haar en een schriftelijk huwelijksaanzoek, dat werd afgewezen. Enkele van de gedichten nam Reve datzelfde jaar op in zijn debuutbundel Terugkeer (1940), die door hemzelf in 50 exemplaren werd verspreid.

De tien gedichten zijn met een schrijfmachine op gelinieerde velletjes uit een schoolschriftje getikt. De velletjes zijn met paperclips aan elkaar bevestigd, bijeengehouden in een groene kaft van een cahier. Het Literatuurmuseum spreekt van het ’pre-debuut’ van de beroemde schrijver. Het Literatuurmuseum verwierf eerder al het manuscript van Reves bekendste roman, De avonden (1947), en twee versies van zijn novelle Werther Nieland (1949). Ook bezit het museum veel brieven van de schrijver.

Biografie: Gerard Reve – De vroege jaren

- advertentie -
Photographs of British Algae - Anna Atkins (Rijksmuseum Amsterdam)
Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft 450.000 euro betaald voor een fotoboek van…
Geroosterde koffiebonen (MarkSweep - wiki)
Lokale, ambachtelijke producten krijgen grote aandacht vandaag de dag. Leuke, authentieke koffietentjes…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier