Literatuurmuseum verwerft gedichtenschriftje Gerard Reve

Het Literatuurmuseum in Den Haag heeft de hand weten te leggen op een schriftje met tien gedichten van Gerard Reve. De beroemde schrijver schreef de in totaal tien gedichten op zestienjarige leeftijd. Het haat daarmee om zijn oudst bewaarde geschriften.

Reve schreef de gedichten voor zijn jeugdvriendin, Christina (‘Stien’) Amende, die hij kende van het Vossius Gymnasium. Hij schonk ze op 10 maart 1940 aan haar en een schriftelijk huwelijksaanzoek, dat werd afgewezen. Enkele van de gedichten nam Reve datzelfde jaar op in zijn debuutbundel Terugkeer (1940), die door hemzelf in 50 exemplaren werd verspreid.

De tien gedichten zijn met een schrijfmachine op gelinieerde velletjes uit een schoolschriftje getikt. De velletjes zijn met paperclips aan elkaar bevestigd, bijeengehouden in een groene kaft van een cahier. Het Literatuurmuseum spreekt van het ’pre-debuut’ van de beroemde schrijver. Het Literatuurmuseum verwierf eerder al het manuscript van Reves bekendste roman, De avonden (1947), en twee versies van zijn novelle Werther Nieland (1949). Ook bezit het museum veel brieven van de schrijver.

Biografie: Gerard Reve – De vroege jaren

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: