//

‘Locatie Nederlands fort VS gevonden’

Oude kaart van het gebied
Oude kaart van het gebied
De Amerikaanse historicus John Wolcott zegt de locatie van een fort te hebben gevonden dat Nederlanders in 1614 stichtten bij de rivier de Hudson. Het gaat om Fort Nassau, melden Amerikaanse media.

Fort Nassau was bedoeld voor beverhandel met indianen maar werd niet lang gebruikt. Na zo’n drie jaar werd het fort verruild door het wat zuidelijker gelegen Fort Oranje, het eerste permanente fort van Nederlanders in het huidige Amerika. De eerste settlers bouwden dit nieuwe fort onder meer omdat Fort Nassau geregeld overstroomde.

Hoewel Wolcott nog geen sporen van het oude fort heeft gevonden, denkt hij na bestudering van historische kaarten wel de locatie van het fort te hebben ontdekt. Bekend is dat Fort Nassau vroeger op het zogenaamde Castle Island in de Hudson stond, maar dat bestaat niet meer. Het maakt tegenwoordig onderdeel uit van de haven van Albany. Wolcott hoopt dat archeologen toestemming krijgen om op onderzoek uit te gaan op de locatie die hij aanwijst.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: