Help de keizer komt!

Locaties gezocht voor film over slavernij

Cover ‘Hoe duur was de suiker?’
De Belgische regisseur Jean van de Velde en de Nederlandse producent Paul Voorthuysen zijn in Suriname op zoek naar locaties voor de verfilming van het boek Hoe duur was de suiker? over de Surinaamse slavernij.

Het boek van de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod, dat in Suriname een grote bestseller was, gaat over de verhouding tussen de blanken en de zwarten tussen 1750 en 1780. Het verhaal gaat over twee zusjes en speelt zich af in een tijd dat er veel angst was voor opstandige slaven onder leiding van guerrillaleider Boni, die aanslagen pleegde op plantages.De film die vijf miljoen euro moet kosten wordt geproduceerd door de Nederlandse producent Paul Voorthuysen, bekend van de televisieserie Bernhard, schavuit van Oranje. Hij verfilmde eerder het boek Oeroeg van Hella Haasse over een plantersfamilie in Indonesië. De schrijfster van het boek is nauw betrokken bij het project en is blij dat het boek wordt verfilmd.

- advertentie -

Momenteel zijn de twee filmmakers dus op bezoek in Suriname om locaties te zoeken om te filmen. Ze willen onder meer filmen in het presidentieel paleis, maar daarvoor hebben ze toestemming nodig van Desi Bouterse. De opnames van de film beginnen volgend jaar. In 2013, als het precies honderdvijftig jaar geleden is dat de slavernij in Suriname werd afgeschaft, moet de film in première gaan.

Eind dit jaar komt er ook een theaterversie van het boek in de Nederlandse theaters. Deze wordt gemaakt door John Leerdam.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: