‘Lockerbie-dader is bijna dood’

1 minuut leestijd

Foto: Still YouTube
De voor de Lockerbie-aanslag veroordeelde Libiër Abdel-Baset al-Megrahi is gewoon nog in Tripoli. Dat meldt CNN. Een verslaggever van de nieuwszender trof de Libiër zondag thuis aan.

Afgelopen vrijdag meldden Schotse kranten nog dat de Libiër zijn villa in Tripoli had verlaten. Nu blijkt Al-Megrahi dus toch nog gewoon in Tripoli te zijn. Een CNN-medewerker trof de Libiër aan in zijn woning. Hij is er slecht aan toe. Hij eet niet meer, krijgt zuurstof van een apparaat en is niet meer bij kennis.

De Libiër Abdel Basset al-Megrahi werd in 2001 tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld na een proces in Zeist. Drie Schotse rechters oordeelden toen dat hij schuldig was aan de aanslag van 21 december 1988 op PanAm vlucht 103. Dit vliegtuig bevond zich boven het Schotse dorpje Lockerbie toen een bom afging. Alle 259 inzittenden van het vliegtuig kwamen om het leven en op de grond overleden nog eens elf mensen. Zelf heeft de Libiër altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de aanslag.

Twee jaar geleden werd Al-Megrahi vrijgelaten en per vliegtuig naar Libië gebracht. De Schotse minister van Justitie, Kenny MacAskill, had besloten een compassieregeling toe te passen omdat de Libiër volgens zijn artsen aan prostaatkanker leed en niet meer dan drie maanden te leven had.

Bij nabestaanden van de Lockerbie-slachtoffers viel de vrijlating in zeer slechte aarde. De Schotse en Amerikaanse autoriteiten vroegen Libië de ontvangst in verband met de gevoeligheden sober te houden maar aan dat verzoek gaven de Libiërs geen gehoor. De veroordeelde terrorist werd in Tripoli door een grote menigte als held onthaald.

Al-Megrahi was afgelopen zondag nog altijd in leven. Verschillende Amerikaanse Congresleden vroegen de Libische Overgangsraad enkele dagen gelden om hem uit te leveren. De raad liet zondag echter weten geen onderdanen uit te leveren.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie