Londense klaprozen gaan op tournee

Bij de Tower of London zijn, als eerbetoon aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, bijna een miljoen porseleinen klaprozen geplaatst. De interesse voor het monument is zo overweldigend dat men besloten heeft straks met een deel van de klaprozen op tournee te gaan door Groot-Brittannië.


De klaproos is een van de symbolen van de Eerste Wereldoorlog. Temidden van het al het oorlogsgeweld bloeiden deze bloemen op de slagvelden in Vlaanderen uitbundig. De zee van klaprozen, die al door meer dan vier miljoen mensen is bezocht, is al sinds 5 augustus te bezoeken. En er worden nog altijd bloemen ‘geplant’. Dit gaat door tot en met 11 november, de dag van de wapenstilstand. Aan het eind staan er in totaal 888.246 bloemen, voor elke Britse gesneuvelde militair een.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de bloemen na afloop teruggegeven zouden worden aan de mensen die ze hadden gekocht. Nu is echter besloten dat een deel bewaard wordt in het Imperial War Museum. Voordat dat gebeurt zal een deel van de porseleinen klaprozen tot 2018 door Groot-Brittannië reizen, zodat nog meer mensen ze kunnen bekijken.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier