Maand van de Geschiedenis in teken van ‘werk’

1 minuut leestijd
Promotiebeeld van de Maand van de Geschiedenis 2021
Promotiebeeld van de Maand van de Geschiedenis 2021

Door heel het land worden in oktober activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘Aan het werk’. Dit in het kader van de Maand van de Geschiedenis, die dit jaar toe is aan zijn achttiende editie.

Libris Geschiedenis Prijs
Libris Geschiedenis Prijs
Aan de geschiedenismaand doen honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties mee. Er zijn onder meer workshops, lezingen, rondleidingen, optredens en exposities. Het landelijke evenement, gecoördineerd door het Nederlands Openluchtmuseum, sluit af met de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum en de uitreiking van de jaarlijkse Libris Geschiedenis Prijs voor het beste geschiedenisboek.

Aan het werk

De organisatie vindt het belangrijk om één maand in het jaar extra aandacht te geven aan geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Aan het werk’. De betekenis van werk wordt tijdens allerlei activiteiten in historisch perspectief geplaatst. Arbeid speelt volgens projectcoördinator Anne Burgers al sinds mensenheugenis een centrale rol in ons leven:

“Sinds we op twee benen lopen zijn we er het grootste deel van ons leven mee bezig: werk. Betaald of onbetaald. Vrijwillig, uit nood of onder regelrechte dwang. Met het hoofd of met de handen, met passie of met frisse tegenzin. Voor een baas of voor jezelf, voor het geld of voor het grotere goed. […] Van de enige manier om de eerste levensbehoeften te vervullen tot een wezenlijk kenmerk van wie je bent en waarbij je hoort. ”

De activiteiten sluiten aan op het thema. Zo wordt onder meer stilgestaan bij de rol van arbeidsmigranten en landarbeiders door de eeuwen heen.

James Kennedy schreef het essay bij de Maand van de Geschiedenis, getiteld Aan het werk, dat in de boekhandels te verkrijgen is.

Spin-offs

De Maand van de Geschiedenis wordt sinds 2004 georganiseerd en staat bekend als het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Er bestaan verschillende spin-offs waarbij partnerorganisaties werken aan een regionaal of thematisch evenement. Voorbeelden hiervan zijn: de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis, Dag van de Arnhemse Geschiedenis, 024 Geschiedenis Nijmegen, de Grote Archeologie Prijs en Week van de Koloniale Geschiedenis.

Het complete programma van de geschiedenismaand is online te vinden.

Korte video over de Maand van de Geschiedenis