Maand van de Geschiedenis in teken van Zij/Hij

2 minuten leestijd
Maand van de Geschiedenis 2019
Maand van de Geschiedenis 2019

Dinsdag is de Maand van de Geschiedenis van start gegaan. Dit jaar heeft de geschiedenismaand als thema Zij/Hij. Aanleiding voor dit thema is het feit dat vrouwen in Nederland precies een eeuw geleden actief kiesrecht kregen.

De Maand van de Geschiedenis wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en is dit jaar toe aan zijn zestiende editie. Dit jaar wordt er speciaal aandacht gevraagd voor de rol van vrouwen in de geschiedenis. De organisatie:

“Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?”

Gedurende de hele maand oktober organiseren allerlei culturele instellingen in het land activiteiten die aansluiten bij het thema. In totaal zijn er 600 activiteiten aangemeld, waaronder lezingen, debatten, tentoonstellingen en rondleidingen.

Hoogtepunten

Een van de hoogtepunten van de geschiedenismaand is History in Concert in TivoliVredenburg in Utrecht. Nederlandse muzikanten vertalen hierbij verschillende historische thema’s naar muziek. Verder organiseert het Historisch Nieuwsblad voor de vijfde keer een Geschiedenis Festival met vooral veel lezingen en in Nijmegen vindt traditiegetrouw 024geschiedenis plaats. Een weekend lang staat de stad aan de Waal helemaal in het teken van de geschiedenis.

De geschiedenismaand wordt afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. Tijdens allerlei debatten zal het museum tijdens dit evenement onderzoeken hoe genderverschillen historisch zijn gevormd. Een ander vast onderdeel van de geschiedenismaand is de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs, voor het beste historische publieksboek van het jaar.

Link: Agenda Maand van de Geschiedenis