Dark
Light

Maand van de Geschiedenis start met festival

1 minuut leestijd
Promotiefoto voor de Maand van de Geschiedenis
Promotiefoto voor de Maand van de Geschiedenis

De jaarlijkse geschiedenismaand wordt dit keer afgetrapt met een Openingsfestival op Huis Doorn. Het festival is volgens de initiatiefnemers “de ontmoetingsplek voor liefhebbers van geschiedenis, politiek, literatuur, theater en muziek”.

Huis Doorn
Huis Doorn
De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland en wordt – in samenwerking met verschillende partners (waaronder Historiek) – georganiseerd door het Openluchtmuseum. Gedurende de geschiedenismaand organiseren honderden instellingen activiteiten rond het thema van dit jaar: ‘Vriend & Vijand’. Een van de hoogtepunten van de maand is de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Openingsfestival

Het openingsfestival wordt gehouden op woensdag 1 oktober. Tijdens het festival is er onder meer aandacht voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het festival vindt dan ook plaats op Huis Doorn, een belangrijke fysieke plek in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Nederland. Verder lopen bezoekers kans levensechte paarden van het theaterfenomeen War Horse tegen het lijf te lopen en er is een optreden van de Konrad Kosellick Big Band met Ellen ten Damme.

Schrijfster Suzanna Jansen opent tijdens het festival de verkiezing Stuk van het Jaar 2014 waar bij Nederlandse archiefinstellingen op zoek gaan naar de mooiste archiefstukken. Ook wordt in Doorn het platform EersteWereldoorlog.nu gelanceerd, waar de komende vier jaar alle activiteiten rond de Eerste Wereldoorlog in Nederland te vinden zijn.

Verder is er aandacht voor de Koude Oorlog en de betekenis daarvan in de actualiteit. Het complete programma is te vinden op maandvandegeschiedenis.nl/openingsfestival