Maand van de Geschiedenis start met festival

Promotiefoto voor de Maand van de Geschiedenis
Promotiefoto voor de Maand van de Geschiedenis
De jaarlijkse geschiedenismaand wordt dit keer afgetrapt met een Openingsfestival op Huis Doorn. Het festival is volgens de initiatiefnemers “de ontmoetingsplek voor liefhebbers van geschiedenis, politiek, literatuur, theater en muziek”.

Huis Doorn
Huis Doorn


De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland en wordt – in samenwerking met verschillende partners (waaronder Historiek) – georganiseerd door het Openluchtmuseum. Gedurende de geschiedenismaand organiseren honderden instellingen activiteiten rond het thema van dit jaar: ‘Vriend & Vijand’. Een van de hoogtepunten van de maand is de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Openingsfestival

Het openingsfestival wordt gehouden op woensdag 1 oktober. Tijdens het festival is er onder meer aandacht voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het festival vindt dan ook plaats op Huis Doorn, een belangrijke fysieke plek in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Nederland. Verder lopen bezoekers kans levensechte paarden van het theaterfenomeen War Horse tegen het lijf te lopen en er is een optreden van de Konrad Kosellick Big Band met Ellen ten Damme.

Schrijfster Suzanna Jansen opent tijdens het festival de verkiezing Stuk van het Jaar 2014 waar bij Nederlandse archiefinstellingen op zoek gaan naar de mooiste archiefstukken. Ook wordt in Doorn het platform EersteWereldoorlog.nu gelanceerd, waar de komende vier jaar alle activiteiten rond de Eerste Wereldoorlog in Nederland te vinden zijn.

- advertentie -

Verder is er aandacht voor de Koude Oorlog en de betekenis daarvan in de actualiteit. Het complete programma is te vinden op maandvandegeschiedenis.nl/openingsfestival

Kaarten voor het festival (15 euro per stuk) zijn te koop via de website van de Maand van de Geschiedenis.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: