StudieboekenStudieboeken

‘Goeie Mie’ (1839-1915) – Gifmengster uit Leiden

Maria van der Linden-Swanenburg

Maria Catharina van der Linden – Swanenburg woonde in 1879 met haar gezin in Leiden. Ze paste vaak op kinderen en zieken uit de buurt en werd daarom ook wel ‘Goeie Mie’ genoemd: een populaire vrouw. Buren, kennissen en vrienden kwamen er veel over de vloer. Niemand merkte dat vrij plotseling veel van die mensen doodgingen.

Arsenicum - cc
Arsenicum – cc
Daar zat die leuke buurvrouw achter! Goeie Mie vergiftigde namelijk haar buren en vrienden met arsenicum dat ze in hun drankjes of erwtensoep deed. Het vermoedelijke motief van de Leidse Gifmengster was financieel gewin.

Voordat zij haar slachtoffers vermoordde, sloot zij eerst uitvaartverzekeringen af die zij na hun dood inde. Toch was geld niet haar enige drijfveer: ze vergiftigde net zo gemakkelijk mensen die ze niet had verzekerd.

In 1883 werd Goeie Mie gearresteerd. Er volgde een spraakmakende rechtszaak, waardoor er publieke aandacht kwam voor de misstanden die tot deze moordpartij konden leiden. Zoals het gemak waarmee je gif kon kopen en de rare gang van zaken rond het afsluiten van verzekeringen. Bovendien was er voor die tijd veel interesse in de geestesgesteldheid van Goeie Mie.

- advertentie -

Oordeel

Onderzoek daarnaar verklaarde

‘dat [de] beschuldigde * in het volle bezit van hare verstandelijke vermogens [was].’

De rechter vond wel

‘dat haar godsdienstig gevoel niet voldoende ontwikkeld * [was] om weerstand te bieden aan haar zwakheid.’

Goeie Mie kreeg levenslang.

~ Nationaal Historisch Museum


Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister