Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Marianne de Soeten is Geschiedenisleraar van het jaar 2020

1 minuut leestijd
Winnaar Geschiedenisleraar 2020 Marianne de Soeten
Winnaar Geschiedenisleraar 2020 Marianne de Soeten (Rijksmuseum Amsterdam)

Marianne de Soeten, docent geschiedenis aan het Lodenstein College in Barneveld, is in het Rijksmuseum uitgeroepen tot de beste Geschiedenisleraar van 2020. Ze is de winnaar van de zevende editie van de verkiezing Geschiedenisleraar van het jaar, georganiseerd door het Rijksmuseum in samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief. Terwijl haar leerlingen via een online-verbinding live meekeken, ontving ze de prijs uit handen van juryvoorzitter Noraly Beyer en historicus Maarten van Rossem.

De zoektocht naar de beste geschiedenisleraar begon in maart van dit jaar. Scholieren, directies en collega’s droegen meer dan honderd leraren voor. Een jury van didactici en historici onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer selecteerde uit de aanmeldingen tien leraren en bezocht hen op school. Deze bezoeken leverden een shortlist op van zes leraren van wie videoportretten zijn gemaakt. Uit deze shortlist is een top drie gekozen, uit wie de jury nu de beste geschiedenisleraar van het jaar heeft gekozen.

Juryvoorzitter Noraly Beyer:

“De jury heef drie kandidaten geselecteerd die alle drie de titel verdienen. Zelfs in deze uitzonderlijke omstandigheden, waarin ze behoorlijk beperkt worden bij het inrichten van actieve lessen. De liefde voor hun leerlingen en voor hun vak spat ervan af. Na de meesterproef en na een lang laatste beraad, heeft de jury gekozen voor degene die geschiedenis heel dichtbij brengt.”

Het vertellen van verhalen heeft Marianne de Soeten vanuit huis meegekregen. Zo had ze een oom die altijd prachtige verhalen kon vertellen. In haar geschiedenislessen wil ze leerlingen levenslessen meegeven, hun horizon verbreden en leerlingen kritisch en weerbaar maken.

De prijs houdt in dat Marianne de Soeten een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs is, ze samen met Schooltv een lesvideo maakt én met haar klas in het Rijksmuseum wordt uitgenodigd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie

Volg ons:

Meer over het onderwerp: