Marijnissen krijgt boek over geschiedenis NHM

Blauwdruk voor een Nationaal Historisch Museum
Voormalig SP-leider Jan Marijnissen wilde ooit dat er in Nederland een soort Huis van de Geschiedenis zou komen. Dat Nationaal Historisch Museum kwam er na jaren discussiëren uiteindelijk niet. Aankomende maandag krijgt de geestelijk vader van het museum dat er nooit kwam, een boek over de geschiedenis van het veelbesproken museum overhandigd.

Het boek, getiteld Blauwdruk – Plannen, schetsen en geschiedenis van het Nationaal Historisch Museum (2008-2011), toont volgensde uitgever de erfenis van drie jaar voorbereiding op het NHM. Uitgeverij SUN:

- advertentie -

Het boek geeft inzicht in de selectie van onderwerpen, de museale omgang met het verleden, de (digitale) presentatiemogelijkheden, de inrichting en de gemengde functies van het museumgebouw. Daarnaast biedt het boek een beknopte geschiedenis van het NHM, en een overzicht van alle projecten en de mensen die erbij betrokken waren.

Marijnissen krijgt het eerste exemplaar van het boek maandagmiddag overhandigd tijdens een bijeenkomt in Felix Meritis in Amsterdam. Die middag wordt geopend door Erik Schilp, een van de oud-directeuren van het NHM.

Onder leiding van Hans Goedkoop, presentator van Andere Tijden, wordt voorafgaand aan de boekpresentatie een rondetafelgesprek gevoerd over hoe geschiedenis tentoongesteld kan worden en wat je dan wel en niet laat zien. Aan deze discussie nemen naast Erik Schilp en Jan Marijnissen ook Frits van Oostrom (voorzitter Canon van Nederland), Marjan Scharloo (directeur Teylers Museum), Robert Stiphout (redacteur Elsevier) en Willem Velthoven (directeur Mediamatic) deel.

Meer informatie over het nieuwe boek

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier