‘Mariniers moesten alle Molukse treinkapers doden’

Bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977 kregen mariniers vooraf te horen dat de regering wilde dat alle Molukse kapers werden omgebracht. Dat is de strekking van een verklaring van een man die beweerd als marinier betrokken te zijn geweest bij de bevrijdingsoperatie.

De advocaat van de man, die anoniem wenst te blijven, heeft dat maandag laten weten. In de verklaring staat onder meer:

“Mijn cliënt heeft mij verteld, dat aan de vooravond van de bevrijding van de trein bij De Punt er een briefing van mariniers is geweest. Hij was bij deze briefing aanwezig. Bij die briefing is door een betrokken autoriteit, die daarvoor speciaal uit Den Haag kwam, namens de regering duidelijk gemaakt dat het de wens van de regering was dat geen enkele kaper het zou overleven.”

Volgens de anonieme ex-marinier zou op dezelfde avond een briefing hebben plaatsgevonden voor de mariniers die de kaping van de school in Bovensmilde moesten beëindigen. De strekking van die briefing zou hetzelfde zijn geweest. De ex-marinier was zelf niet bij die briefing aanwezig, maar zou er later van collega’s over hebben gehoord. Zijn advocaat:

“Naderhand heeft cliënt vernomen van de collega’s die bij de bevrijding van de school betrokken waren dat zij uiteindelijk door omstandigheden ter plaatse, niet de wens van de regering hebben kunnen vervullen.”

- advertentie -

Voor de rechter

Eind vorig jaar werd bekend dat de staat voor de rechter wordt gedaagd door nabestaanden van twee treinkapers die in 1977 bij De Punt werden doodgeschoten. De regering heeft altijd aangegeven dat de treinkapers niet met opzet werden gedood. Volgens sommige berichten zou door de mariniers echter excessief geweld zijn toegepast. Bij de beëindiging van de kaping zouden in totaal 144 kogels zijn afgevuurd, meer dan noodzakelijk volgens sommige nabestaanden.

Begin dit jaar sloot de regering een onderzoek naar de beëindiging van de kaping af. Volgens toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten, viel het uitgeoefende geweld “binnen de grenzen die door de staat waren voorzien en aanvaard”.

Waarheid op tafel

De verklaring van de ex-marinier geeft een ander beeld. Volgens zijn advocaat is het belangrijk dat de waarheid op tafel komt en draagt de verklaring daar aan bij. Nadere toelichting hoeft men van zijn cliënt niet te verwachten.

“Meer dan deze verklaring kan het niet worden.”

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil geen reactie geven omdat de zaak onder de rechter is.

De zoon van de politieman die destijds het hoofd was van de meldkamer in het district Utrecht meldde twee jaar geleden dat premier Dries van Agt persoonlijk opdracht gaf voor de executie van de treinkapers. Dit werd echter ontkend door de oud-premier.

Boek: De Molukse acties – Treinkapingen en gijzelingen 1970-1978

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier