Martijn Vermeulen is beste geschiedenisleraar

Martijn Vermeulen, geschiedenisleraar aan het Pax Christi College in Beneden-Leeuwen, is verkozen tot beste Geschiedenisleraar van 2015. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reikte zaterdag in het Rijksmuseum de prijs uit. De verkiezing, een initiatief van het Rijksmuseum en omroep NTR, werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd.

Beste geschiedenisleraar van 2015
Beste geschiedenisleraar van 2015
Winnaar Martijn Vermeulen werd gekozen uit een shortlist van tien geschiedenisleraren van middelbare scholen in heel Nederland. Drie genomineerde leraren dongen mee naar de titel. Naast Vermeulen waren dat docenten Renée Ten Cate van Het Rhedens in Rozendaal, en Tim Bosman van het Lyceum Elst in Elst.

Uit het juryrapport komt naar voren dat de drie finalisten elkaar niet veel ontlopen in kwaliteit. Juryvoorzitter Hans Goedkoop:

“Bij Martijn Vermeulen in de klas kan het zomaar gebeuren dat de leerlingen insecten te eten krijgen. Hij verrast, daagt uit, sleept mee, tot moeilijk meer te zeggen valt wie meer plezier heeft in de les: zijn gehoor of hij.”

Schoolbesturen, collega-docenten, ouders én leerlingen konden hun geschiedenisleraar voordragen als geschiedenisleraar van het jaar. Een vakjury van prominente didactici, historici en leerlingen selecteerde uit de aanmeldingen twintig leraren en woonden een les bij op hun school. Daarna nomineerde de jury tien leraren waarvan videoportretten werden gemaakt. Uit deze genomineerden werd eerst een top drie gekozen, en vervolgens de Geschiedenisleraar van het jaar.

- advertentie -

De verkiezing maakte onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis.

Boek: Geschiedenisonderwijs – een praktische handleiding voor de leraar geschiedenis

Portret geschiedenisleraar Martijn Vermeulen:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: