Week van de koloniale geschiedenis

Máxima-tentoonstelling geopend door koningin Beatrix

Koningin Beatrix heeft zaterdag bij Paleis Het Loo een tentoonstelling geopend die in zijn geheel gewijd is aan prinses Máxima.

In de tentoonstelling wordt teruggeblikt op de afgelopen tien jaar waarin Máxima in Nederland woonde. Startpunt van de tentoonstelling is Máxima’s eerste officiële kennismaking met het Nederlandse volk. De dag dus, waarop de verloving met prins Willem-Alexander via de televisie in 2001 bekend werd gemaakt. Daarna wordt er aandacht besteedt aan Máxima’s introductieperiode met de kennismakingsbezoeken.- advertentie -

Prins Willem-Alexander en Máxima in 2001

Andere onderwerpen die in de tentoonstelling, getiteld MÁXIMA, 10 jaar in Nederland, aan bod komen zijn onder meer de huwelijksvoltrekking in 2002 en de doop van prinses Amalia.

De prinses speelt uiteraard een belangrijke rol in de dynastieke opvolging. Daarnaast vervult ze verschillende maatschappelijke posities. Zo is ze bijvoorbeeld beschermvrouw van het Oranje Fonds en erevoorzitter van het platform CentiQ, dat zich bezighoudt met het geven van financiële educatie aan jongeren. Alle verschillende ´rollen´ van de prinses worden in de tentoonstelling belicht, mede aan de hand van foto’s en filmbeelden. Ook zijn er zo’n twintig outfits van Máxima te zien. De prinses heeft deze kleding voor de tentoonstelling uitgeleend.

De tentoonstelling loopt van 8 mei tot en met 4 september 2011 en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De eerste officiële kennismaking met Nederland:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: