‘Michiel de Ruyter’ teruggetrokken uit Gouden Kalf-competitie

De producent van de historische speelfilm Michiel de Ruyter, Klaas de Jong, heeft zijn film teruggetrokken uit de Gouden Kalveren-competitie. Uit protest. Volgens de producent zijn er veel te weinig publieksfilms genomineerd bij het prijzengala van de Nederlandse film.

De film sleepte twee nominaties in de wacht, voor beste acteur (Frank Lammers) en beste regisseur (Roel Reiné), maar niet voor beste film. Opvallend is dat acteur Frank Lammers niet op de hoogte was van het besluit van de producent om de film terug te trekken uit de competitie. Tegenover Radio 1 zegt Lammers dit ook een kwalijke zaak te vinden hoewel hij de ergernis van de producent over het feit dat de film geen algehele nominatie heeft gekregen wel begrijpt. Lammers:

“De prijs voor beste film is volgens de statuten de film die het meest heeft bijgedragen aan de Nederlandse film. Aan die criteria voldoet ‘Michiel de Ruyter’ waarschijnlijk als enige film. Die had daar genomineerd moeten worden en moeten winnen. Maar zo’n reactie geven slaat nergens op.”

De acteur denkt dat de negatieve aandacht die nu ontstaat slechts is voor de Nederlandse film.

De film Michiel de Ruyter ging eind vorig jaar in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam in première. Het werd een van de grootste kassuccessen van het afgelopen jaar.

- advertentie -

Het Nederlands Film Festival begint aankomende woensdag in Utrecht en duurt tot 2 oktober.

Trailer van de historische speelfilm

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: