Middeleeuwse steenoven ontdekt in Utrecht

1 minuut leestijd
De ongebakken stenen van een middeleeuwse veldoven. Het rode baksteengruis is afkomstig van een latere veldoven. (foto: Erfgoed gemeente
De ongebakken stenen van een middeleeuwse veldoven. Het rode baksteengruis is afkomstig van een latere veldoven. (foto: Erfgoed gemeente Utrecht)

Tijdens de aanleg van een nieuw riool hebben archeologen in de Utrechtse buurt Rotsoord een baksteenoven uit de middeleeuwen ontdekt. Wat de vondst wat de onderzoekers betreft bijzonder maakt, is dat er voor het eerst in Utrecht ook ongebakken stenen van klei bewaard zijn gebleven.

Het formaat van de stenen duidt erop dat de oven in de vijftiende eeuw langs de Vaartsche Rijn heeft gefunctioneerd. Op de oevers van dit kanaal ontstond sinds de middeleeuwen vanaf het Ledig Erf een industriële zone met scheepsbouwers, pottenbakkers, kalkbranders, tegel-, dakpan- en baksteenfabrieken. De nieuwe ontdekking past in dit beeld.

Steenoven Utrecht
Foto: Erfgoed gemeente Utrecht

In een twee meter brede sleuf is een laag met ongebakken bakstenen gevonden die waarschijnlijk horen bij een zogenoemde veldoven. Dit zijn eenvoudige ovens die met ongebakken stenen werden opgebouwd en na het bakken weer werden afgebroken. Verder zijn bij de opgraving misbaksels van bakstenen en kuilen met baksteengruis gevonden. De resten zijn gedocumenteerd en vervolgens is een deel van de stenen meegenomen voor verder onderzoek.

Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Utrecht

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×