Miljoenen voor Europese museumconfederatie

De Europese Unie heeft 2,5 miljoen euro toegekend aan de museumconfederatie L’Internationale voor een vijfjarig programma waarbij aandacht wordt besteed aan de Europese kunstgeschiedenis in de periode 1848-1989.

De samenwerkende musea gaan een divers programma samenstellen van tentoonstellingen, symposia, publicaties, magazines, een online forum, een educatieplatform en uitwisselingen van personeel.


Het programma, getiteld The Uses of Art – The Legacy of 1848 and 1989, eindigt in 2017 met gelijktijdige tentoonstellingen en evenementen door heel Europa.

- advertentie -

Het project wordt gecoördineerd door het Van Abbemuseum in Eindhoven. Het Nederlandse museum werkt samen met het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen, het Reina Sofía in Madrid, de Moderna Galerija in Ljubljana, het Museu d’Art Contemporani in Barcelona en het SALT in Istanbul. Daarnaast zijn er verschillende partnerinstellingen waaronder een universiteit in Liverpool en een Pools archief.

Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum:

L’Internationale introduceert een diepgaande vorm van internationale samenwerking tussen musea en aanverwante instellingen, waarmee het ver buiten de kaders van het recente sectoradvies van de Nederlandse Raad voor Cultuur reikt.

In het Van Abbemuseum is vanaf eind 2013 in het kader van de samenwerking de tentoonstelling Museum of Arte Útil te zien.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: