Paleis Soestdijk (cc - Flickr - Jos van Zetten)
Paleis Soestdijk (cc - Flickr - Jos van Zetten)

Minister Blok: kom met plannen voor Paleis Soestdijk

Minister Blok is op zoek naar “serieuze en creatieve voorstellen” voor de herbestemming van Paleis Soestdijk. Voor de drie à vier meest geschikte voorstellen is 100.000 euro per voorstel beschikbaar voor verdere uitwerking. De minister schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Koningin Juliana en prins Bernhard woonden tot hun dood in het paleis. Inmiddels wordt al zo’n tien jaar gezocht naar een nieuwe bestemming. Er is even sprake geweest van vestiging van een Nationaal Historisch Museum in het paleis, maar dat museum kwam er uiteindelijk nooit.

De plannen voor herbestemming moeten aan enkele eisen voldoen. Zo moet het paleis toegankelijk blijven voor het publiek, moeten gebouwen en landgoed bijgehouden worden en moet de voorgevel behouden blijven. Die voorgevel is bij het grote publiek onder meer bekend van de defilés. Het Rijksvastgoedbedrijf bereidt momenteel de openbare inschrijving voor.

Vorstelijk verblijf

De geschiedenis van het paleis gaat terug tot halverwege de zeventiende eeuw. De twee bekende zijvleugels werden gebouwd onder koning Willem II, die er zomers vaak verbleef. Koningin-moeder Emma gebruikte Paleis Soestdijk als zomerverblijf tot haar dood in 1934. Na de dood van Emma werd het paleis verbouwd om als woning te dienen voor prinses Juliana en prins Bernhard.

Boek: Paleis Soestdijk. Drie eeuwen huis van Oranje

Doorzoek ons archief: