Minister heeft geen bewaar tegen verkoop typemachines W.F. Hermans

Willekeurige foto van een oude typemachine
Minister Bussemaker van Cultuur heeft er geen bezwaar tegen dat een verzameling typemachines van schrijver Willem Frederik Hermans verkocht wordt aan een boekhandel in België.

Kamerleden van de PvdA en VVD maakten onlangs bezwaar tegen deze voorgenomen verkoop. Zij willen graag dat de typemachines bewaard blijven voor Nederland en vroegen de minister in actie te komen.


Die heeft nu echter laten weten (pdf) geen bezwaar te hebben tegen de verkoop. Volgens Bussemaker blijft de collectie bijeen en is hij straks voor publiek toegankelijk in het Nederlands taalgebied. In haar reactie wijst de minister er nog even op dat Willem Frederik Hermans sinds 1991 in België woonde.

- advertentie -

Het gaat om honderdvijftig typemachines. De verzameling belandde na de sluiting van het Tilburgse museum Scryption in 2011 op straat en sinds die tijd probeert de Stichting Onterfd Goed een goede bestemming voor de typemachines te vinden. De gemeente Groningen en twee Nederlandse beeldend kunstenaars waren in de race om de typemachines over te nemen, maar uiteindelijk koos Stichting Onterfd Goed na een verkiezing voor de boekhandel Limerick in het Vlaamse Gent.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: