Minister legt krans op ereveld Soerabaja

Ereveld Kembang Kuning - Foto: CC
Ereveld Kembang Kuning – Foto: CC
Minister Hennis van Defensie heeft vrijdag een krans gelegd bij het Karel Doormanmonument op de erebegraafplaats Kembang Kuning in Soerabaja.


Slag in de Javazee – J. van der Ven, 1970 (Marinemuseum Den Helder)
Slag in de Javazee – J. van der Ven, 1970 (Marinemuseum Den Helder)
Dit monument in Indonesië, herinnert aan de Slag in de Javazee op 27 februari 1942 waarbij meer dan duizend marinemensen om het leven kwamen. Onder leiding van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman trok een geallieerd eskader met schepen uit Amerika, Groot-Brittannië, Nederland en Australië toen ten strijde tegen een Japans eskader. De zogenaamde ABDA-vloot wilde een Japanse invasie van Java voorkomen.

De Japanse schepen en vliegtuigen bleken echter superieur aan de samengestelde vloot. Veel schepen werden door de Japanners tot zinken gebracht, waaronder het vlaggenschip van het eskader: de kruiser Hr. Ms. De Ruyter, waarop ook Karel Doorman voer.

Enkele dagen na de verloren zeeslag op de Javazee capituleerden de Nederlandse strijdkrachten (8 maart 1942). De Japanse bezetting van Nederlands-Indië kostte hierna aan nog eens tienduizenden Europeanen en honderdduizenden Indonesiërs het leven.

- advertentie -

Van de slachtoffers die vielen bij de Slag in de Javazee, werd slechts een enkeling op het ereveld begraven. Maar liefst 915 marinemannen vonden een zeemansgraf.

Minister Hennis stond met de kranslegging stil bij de nagedachtenis van zowel de burgerslachtoffers van de kampen op Oost-Java, de slachtoffers van de Bersiap, als militairen van de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Op het ereveld Kembang Kuning liggen meer dan vijfduizend slachtoffers begraven.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: