Minister-president bij herdenking Razzia van Putten

Vrouwtje van Putten (Historiek)
Vrouwtje van Putten (Historiek)
De jaarlijkse herdenking van de Razzia van Putten wordt dit jaar bijgewoond door minister-president Mark Rutte. Het is op 2 oktober 2014 precies zeventig jaar geleden dat honderden mannen uit Putten door de Duitsers op transport gesteld naar concentratiekampen.

De Duitsers besloten een razzia te houden nadat in de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 leden van het Puttense verzet een aanslag hadden gepleegd bij de Oldenallerbrug tussen Putten en Nijkerk. Als vergelding lieten de Duitsers het hele dorp omsingelen. De mannen werden vervolgens gescheiden van de vrouwen en ruim honderd woningen werden in brand gestoken.


In totaal werden er 661 mannen vanuit het dorp door de Duitsers op transport gesteld naar concentratiekampen. Na de oorlog keerden slechts 48 mannen terug.

De razzia wordt ieder jaar op 2 oktober herdacht bij het monument ‘Het Vrouwtje van Putten’. Voor dit monument is een groot perk te vinden waarbij 660 vierkanten de weggevoerde mannen uitbeelden. Tijdens de herdenking worden kransen gelegd en de aanwezigen zingen gezamenlijk Psalm 84. Dat lied zongen de weggevoerde mannen ook voor ze op transport werden gesteld.

- advertentie -

Minister-president Rutte legt dit keer namens de ministerraad een krans. Eerder op de dag woont hij een besloten bijeenkomst voor nabestaanden van de slachtoffers bij.

Lees ook: Razzia van Putten

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: