De minister na afloop van de herdenking:
“Hier in Hiroshima merk je nog goed wat de humanitaire impact is van een atoombom. Bijna zeventig jaar na de bom is de herinnering aan dit drama nog springlevend. Deze plek benadrukt nog eens dat we ons maximaal moeten inspannen voor een kernwapenvrije wereld”.
De minister vergadert dit weekend in Japan met de Non-Proliferation and Disarmament Initiative (NPDI), een groep van twaalf landen die gezamenlijk nucleaire ontwapening en non-proliferatie bevordert. Sinds het einde van de Koude Oorlog is al vooruitgang geboekt op het terrein van nucleaire ontwapening. Op het hoogtepunt in de jaren tachtig waren er wereldwijd meer dan 65.000 kernwapens; inmiddels zijn het er minder dan 18.000. Als het aan de minister ligt worden dat er nog een stuk minder. Volgens Timmermans is dat echter een “proces van de lange adem”.

Hiroshima
Op 6 augustus 1945 vloog de Amerikaanse piloot Paul Tibbets met zijn bommenwerper naar de Japanse stad om daar de atoombom genaamd Little Boy te laten vallen. Een minuut later bevond de bom zich ongeveer vijfhonderd meter boven de stad en explodeerde hij.
De schade die Little Boy aanrichtte was enorm. De Japanse stad en haar omgeving werden vrijwel volledig weggevaagd. Hoeveel mensen er precies omkwamen is nooit helemaal duidelijk geworden. Geschat wordt dat bij het bombardement zeker 140.000 mensen om het leven kwamen. Drie dagen na het bombardement op Hiroshima werd er nog een atoombom boven de Japanse stad Nagasaki tot ontploffing gebracht. Daarbij vielen zo’n 75.000 doden. Zes dagen hierna gaf Japan zich over en kwam er officieel een eind aan de Tweede Wereldoorlog.
Lees ook: De wereld maakt kennis met de atoombom