Mobiele app over geschiedenis Vught

Wie denkt dat geschiedenis alleen maar is voorbehouden aan fanaten die in archieven grasduinen en middeleeuwse kastelen bezoeken, heeft het mis. In Vught is nu een wandelroute bedacht waarmee iedereen met zijn telefoon letterlijk kan zien wat er lang geleden op een bepaalde plek stond en gebeurde.

Het initiatief komt van Landgoed Huize Bergen, een monumentale villa vlakbij Den Bosch die tegenwoordig in gebruik is als hotel. Het landgoed bestaat dit jaar honderd jaar en om dat te vieren is er een app ontwikkeld waarmee de geschiedenis te zien is door middel van augmented reality.

Met de zogenoemde Knooppunt-app kunnen belangstellenden de geschiedenis tot leven laten komen. Huisknecht Steven Vonk geeft in de app een rondleiding over het landgoed en langs karakteristieke plaatsen in Vught.

- advertentie -

Beleg van Den Bosch

Zo is onder andere te zien hoe het er aan toe ging in de broodkeuken tijdens de oorlog. Maar ook hoe de opening van het Raadhuis in 1937 verliep en hoe de voormalige bewoners leefden op het landgoed.

Behalve aan het landgoed kan met de Knooppunt-app ook een bezoekje worden gebracht aan Fort Isabella. Soldaat Jacob Pynacker neemt het publiek mee naar de belangrijkste punten in Vught tijdens het beleg van Den Bosch in 1626.

De app, ontwikkeld door het Eindhovense conceptenbureau Dutch Rose Media uit Eindhoven, is beschikbaar voor Android- en iOS-toestellen. Het gaat hier om zowel smartphones als tablets.

~ Yoeri NijsOmroep Brabant

Zie ook: Stripboek over de geschiedenis van Brabant

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: