Modetentoonstelling in het Rijksmuseum

Catwalk. Mode in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum geeft in een nieuwe tentoonstelling een overzicht van de mode in Nederland in de periode van 1625 tot 1960. De vormgeving van de tentoonstelling is verzorgd door fotograaf Erwin Olaf.

De tentoonstelling begint bij de kleren van de Friese Oranjes uit de Gouden Eeuw. Via japonnen van kleurrijke Franse zijde en fluwelen mannenpakken uit de achttiende eeuw worden bezoekers vervolgens langs klassieke Empire en de queues uit het Fin de Siècle geleid. Afgesloten wordt met de twintigste-eeuwse haute couture van Dior en Yves Saint Laurent.

Bianca du Mortier, conservator kostuum bij het Rijksmuseum:

“Met de kledingstukken vertelt de tentoonstelling de vele verhalen van de mensen achter de objecten. In de mode draait alles om de keuzes van de drager: deze maken hem tot trendsetter of navolger. En altijd – zelfs tegenwoordig – hebben de rijksten of machtigsten een boodschap die ze bewust of onbewust met hun kleren uitdragen. Daarin is in de afgelopen 330 jaren niets veranderd. De grenzen hierbij worden bepaald door budget, gelegenheid, leeftijd, sociale status, postuur, klimaat, persoonlijke likes & dislikes, enzovoort. Wanneer de mode in het museum wordt gepresenteerd, wordt uiteindelijk nóg een keer gekozen. De keuze van het Rijksmuseum.”

De bruidsjapon van Helena Slicher (1737-1776) die ze volgens overlevering droeg bij haar huwelijk op 4 september 1759 met Aelbrecht baron van Slingelandt (voorkant)
De bruidsjapon van Helena Slicher (1737-1776) die ze volgens overlevering droeg bij haar huwelijk op 4 september 1759 met Aelbrecht baron van Slingelandt (voorkant)
Foto: Carola van Wijk
Foto: Carola van Wijk

Breedste jurk van Nederland

De modecollectie van het Rijksmuseum bevat ongeveer 10.000 voorwerpen: mannen-, vrouwen-, kinderkleren en accessoires vanaf 1700 tot 1960. Daarnaast bezit het museum ook een serie van de vroegste Nederlandse kostuums, die in de zeventiende eeuw door leden van de Friese tak van de Nassau’s zijn gedragen en door koning-stadhouder Willem III.

- advertentie -

In de tentoonstelling zijn verschillende bijzondere modeobjecten te bewonderen, waaronder een linnen onderbroek van Hendrik Casimir I (1612-1640). Ook bijzonder is de bruidsjapon van Helena Slicher (1737-1776) die ze volgens overlevering droeg bij haar huwelijk op 4 september 1759 met Aelbrecht baron van Slingelandt. Volgens het museum gaat het om de breedste jurk van Nederland.

De tentoonstelling Catwalk. Mode in het Rijksmuseum loopt nog tot en met 16 mei 2016

Boek: Ode aan de Nederlandse Mode

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: