Moet er een ereveldje komen in Madurodam?

/
2 minuten leestijd

Paleis op de Dam in Madurodam – Foto: CC/Gellerj
De Oorlogsgravenstichting (OGS) wil graag een klein ereveldje laten aanleggen in Madurodam. De miniatuurstad honoreert dit verzoek echter niet.

Madurodam zegt onder meer dat het de stilte die bij zo’n ereveld past, niet kan garanderen. Dat de Oorlogsgravenstichting (OGS) graag een ereveld wil laten aanleggen in het park in Den Haag is niet zo vreemd. In de ‘kleinste stad van Nederland’ zijn al een groot aantal historische gebouwen en locaties te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld miniatuurversies te zien van het Paleis op de Dam, kasteel Drakensteyn,het Anne Frank Huis, het Vredespaleis en het Johan de Witthuis. En sinds 2009 kan men er ook terecht voor een schaalmodel van een Romeinse scheepswrak dat in 2003 in Leidsche Rijn werd opgegraven.

De OGS is van mening dat een ereveldje in het park niet zou misstaan. Temeer daar Madurodam vernoemd is naar de Antilliaans-Joodse verzetsheld George Maduro (1916-1945). Deze Maduro onderscheidde zich in de meidagen van 1940 als verzetsstrijder en wist te voorkomen dat de Duitsers villa Leeuwenberg in Rijswijk in konden nemen. Na de capitulatie sloot Maduro zich aan bij het verzet. Hij overleed in 1945 in concentratiekamp Dachau.

George Maduro

In 1946 kreeg hij postuum de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde toegekend.

Maduro’s ouders stelden na de oorlog het startkapitaal beschikbaar voor een miniatuurstadje in Den Haag. Het kleine stadje moest een herdenkingsmonument voor hun zoon worden.

Vijf jaar geleden vroeg de OGS ook al aan Madurodam of er een ereveldje aangelegd kon worden. De stichting onderhoudt wereldwijd vijftigduizend oorlogsgraven van Nederlanders die zijn gesneuveld na 9 mei 1940.

Reportage EenVandaag over de kwestie:

sitestat