Volgens het Centrum voor onderzoek naar nazi-misdaden in Ludwigsburg is er genoeg bewijsmateriaal om nog zeker dertig zaken aan te spannen tegen voormalig kampbewakers en andere medewerkers van vernietigingskamp Auschwitz.
Het onderzoeksbureau heeft deze week dertig dossiers overgedragen aan de Openbare Ministeries in verschillende Duitse deelstaten. Die gaan nu bekijken of men daadwerkelijk over kan gaan tot vervolging. Volgens het onderzoeksbureau hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan “hulp bij moord”.
Enkele maanden geleden maakte het Centrum voor onderzoek naar nazi-misdaden al bekend enkele tientallen hoogbejaarde Duitsers te hebben opgespoord die in vernietigingskamp Auschwitz gewerkt hebben. De mannen werden opgespoord nadat oorlogsmisdadiger John Demjanjuk in 2011 in Duitsland was veroordeeld. Een rechtbank in Mรผnchen oordeelde toen dat Demjanjuk medeplichtig was aan de moord op ongeveer 28.000 Joden in vernietigingskamp Sobibor. Demjanjuk ging in hoger beroep maar overleed enige tijd later.
Naar aanleiding van de uitspraak in de Demjanjuk-zaak meenden medewerkers van het onderzoekscentrum dat andere zaken tegen voormalig bewakers ook kans van slagen kunnen hebben, zelfs als getuigenverklaringen ontbreken.
De deelstaten moeten nu dus een besluit of er inderdaad zaken worden aangespannen.
In de Duitse stad Hagen begon maandag een proces tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins. Hij zou tijdens de oorlog de Nederlandse verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema hebben vermoord.
Boek: Het Demjanjuk-proces – Reportages van een Nebenklรคger