Monopoly eert computerpionier Alan Turing

Alan Turing Monopoly-editie
Het spel Monopoly komt met een speciale versie ter ere van de beroemde Britse oorlogsheld en computerpionier Alan Turing (1912-1954).

Alan Turing was een groot liefhebber van Monopoly. Hij speelde het vaak met vrienden en collega’s op een zelfgemaakt bord, maar won maar zelden. Dit bord van Turing, dat enige tijd geleden in Engeland opdook, wordt nu weer nagemaakt door Monopoly. Wie de Turing-versie van Monopoly koopt krijgt ook een facsimile van dit handgetekende spelbord.


Internetbedrijf Google heeft de productie van de eerste tweeduizend exemplaren van de Turing-editie gefinancierd. De ‘straten’ op het bord worden vervangen door locaties die belangrijk zijn geweest in het leven Alan Turing.

- advertentie -

Google maakte zich eerder al hard voor de restauratie van Bletchley Park, waar Turing tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met andere codebrekers werkte voor de Britse inlichtingendienst. Alan Turing hield zich er onder meer bezig met het ontcijferen van radiografische berichten van de Duitsers. De Brit slaagde er samen met collega’s in de Enigma-communicatiecode te breken. Hierdoor waren de geallieerden de Duitsers vaak een stapje voor.

Alan Turing Monopoly-editie

Alan Turing maakte verder naam met de naar hem vernoemde Turingmachine. Dit apparaat wordt vaak gezien als een voorloper van de computer. Het was bedoeld om wiskundige problemen mee op te lossen. Turing ontwikkelde het apparaat omdat hij een machine wilde maken die in theorie elke mogelijke berekening kon uitvoeren. De Turingmachine kon gegevens lezen van een lang stuk band, waarbij gebruik werd gemaakt van een tabel om de volgorde van de gevraagde bewerkingen te bepalen.

Alan Turing was ook een van de grondleggers van de kunstmatige intelligentie.

Het leven van Alan Turing eindigde tragisch. In 1952 werd hij gearresteerd vanwege homoseksuele handelingen die op dat moment in Engeland nog strafbaar waren. Turing kreeg de keus: chemische castratie of gevangenisstraf. De wiskundige koos voor het eerste en kreeg daarom hormonen geïnjecteerd. In 1954 pleegde hij zelfmoord door van een vergiftigde appel te eten.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: