Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Monument voor euthanasie-slachtoffers WOII

1 minuut leestijd
Kransen op de plek in Berlijn waar het monument voor de euthanasie-slachtoffers wordt geplaatst – Foto: Joep de Visser
Kransen op de plek in Berlijn waar het monument voor de euthanasie-slachtoffers wordt geplaatst – Foto: Joep de Visser

In Berlijn komt een monument ter nagedachtenis aan de duizenden mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer werden van het euthanasieprogramma van de nazi’s.

De eerste steen van het monument is maandag gelegd door minister van cultuur Bernd Neumann. Het monument bestaat uit een dertig meter lange muur van lichtblauw glas.

Het monument wordt gebouwd in de Tiergartenstrasse in Berlijn omdat zich daar het kantoor bevond van waaruit het euthanasieprogramma werd opgezet. Dit kantoor bestaat inmiddels niet meer. Het monument komt nu vlakbij het gebouw van Philharmonisch orkest.

Onder de codenaam Aktion T4 ontwikkelden de nazi’s in 1939 een euthanasie- en verplicht sterilisatieprogramma. Onder deze programma’s stierven naar schatting tweehonderdduizend mensen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie