Monument voor tsaar Ivan de Verschrikkelijke

In de Russische stad Orel wordt binnenkort een monument onthuld ter ere van Ivan de Verschrikkelijke, de eerste tsaar van Rusland. Dat meldt de Moscow Times.

Het monument wordt onthuld op 3 augustus, twee dagen voor de viering van het 500-jarig bestaan van de stad. Orel bevindt zich zo’n 350 kilometer ten zuiden van Moskou. De stad werd gesticht door tsaar Ivan IV, die de bijnaam ‘de verschrikkelijke’ kreeg.

Ivan de Verschrikkelijke regeerde van 1533 tot 1584. Gedurende zijn eerste jaren als tsaar voerde hij onder meer de boekdrukkunst in. Verder onderwierp Ivan de kerk aan de staat, hervormde hij het rechtssysteem en wist hij zijn rijk uit te breiden door goede betrekkingen te onderhouden met buitenlandse handelaren. Hij sloot onder meer een handelsverdrag met Engeland.

Alleenheerser

Naarmate de tijd vorderde kwam de tsaar steeds meer in conflict met de bojaren (aristocratie). Ivan de Verschrikkelijke was ervan overtuigd dat zijn vrouw was vermoord door bojaren. Ivan de Verschrikkelijke regeerde uiteindelijk als een soort alleenheerser. Een door hem opgerichte militaire volkswacht (oprichniki) voerde grote zuiveringen uit onder de vijanden van de tsaar. In 1581 vermoordde de tsaar zijn eigen zoon.

- advertentie -

Lees ook: Ivan IV de Verschrikkelijke (1530-1588), de eerste tsaar van Rusland
Boek: Een geschiedenis van Rusland – Van Rurik tot Poetin

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier