Monumentaal seinhuisje opgetild en verplaatst

In Roosendaal is donderdag een monumentaal seinhuisje verplaatst. Het 240 ton wegende gebouwtje werd met een ijzeren constructie opgetild en in zijn geheel op een andere locatie neergezet.

Still YouTube

Het tien meter lange en hoge gebouwtje werd in 1907 ontworpen door ir. George van Heukelom (1870-1952) en is tot 1994 in gebruik geweest. Omdat het om een zeldzaam gebouwtje gaat met een grote architectonische waarde is het sinds ruim tien jaar een Rijksmonument.

- advertentie -

Het huisje stond bij station Roosendaal en is veertienhonderd meter verplaatst. De verplaatsing en restauratie kosten zo´n 1,8 miljoen euro. Het gebouwtje wordt overgenomen door de nationale maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van industrieel erfgoed (BOEi). De directeur van deze instelling:

We vergeten vrij snel wat onze geschiedenis is. Eén generatie verder en we weten veel al niet meer. Dit soort gebouwen zijn een aanleiding om ook jonge mensen te kunnen blijven vertellen over hoe het vroeger was.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: