Films en seriesFilms en series

Munt tere van 300 jaar Vrede van Utrecht

Afb: Koninklijke Nederlandse Munt
In Utrecht is donderdag een munt geslagen ter gelegenheid van driehonderd jaar Vrede van Utrecht. De munt is extra bijzonder omdat het de laatste is met daarop de afbeelding van koningin Beatrix.

Op de munt is de afbeelding van de koningin te zien, omringd door vijfendertig ganzenveren. Deze staan symbool voor de vijfendertig delegaties die op 11 april 1713 de Vrede van Utrecht ondertekenden. In totaal worden 210.000 vijfjes geslagen.


Ze zijn vanaf vrijdag verkrijgbaar in het Muntgebouw in Utrecht en bij postkantoren en -agentschappen. Wanneer er munten komen met daarop de beeltenis van koning Willem-Alexander is nog niet bekend

- advertentie -

Dialoog en diplomatie

De Vrede van Utrecht maakte een eind aan een lange periode van oorlogen en godsdiensttwisten, waaronder de Spaanse Succesieoorlog. Het verdrag werd op 11 en 12 april 1713 gesloten in Utrecht en illustreert onder meer de ondergang van Frankrijks continentaal imperialisme en daarnaast markeert het het begin van het Engelse overwicht in en buiten Europa.

Door middel van dialoog en diplomatie maakten de Europese onderhandelaars destijds een einde aan een langdurige, wereldwijde oorlog. Dit was bijzonder omdat conflicten destijds voornamelijk op het slagveld werden ‘opgelost’.

Donderdagavond woont koningin Beatrix ter gelegenheid van het jubileum een concert bij in de Domkerk. De koningin geeft na het concert het officiële startsein van de viering door de Domtoren ‘aan te steken’. Ze onthult daarmee het laatste kunstwerk uit Trajectum Lumen, de route van lichtkunstwerken die ‘s avonds historische gebouwen in de binnenstad van Utrecht verlichten.

Gerelateerde boeken:


Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister