Dark
Light

Muntenschat te bewonderen in gemeentehuis Gieten

Auteur:
1 minuut leestijd

Wapen van de voormalige gemeente GietenIn het gemeentehuis in Gieten zijn de komende twee weken 110 Romeinse munten te bewonderen die de afgelopen maanden in Drenthe zijn gevonden.

Begin dit jaar vond amateurarcheoloog Jeroen Nijdam 55 munten op een stuk bouwland in Anloo. Nadat hij melding had gemaakt van zijn vondst gingen archeologen, bijgestaan door Nijdam, op zoek naar meer munten. Er werden nog 55 munten gevonden, waarmee het totaal op 110 kwam. De munten werden gevonden aan de rand van een oud grafveld. Ook troffen de onderzoekers archeologische resten aan uit de Trechterbeker-periode (ca. 3400-2900 v.Chr.) en sporen van Hunebedbouwers.

De gevonden munten dateren uit de eerste drie eeuwen na Christus. Vermoed wordt dat een Germaan de munten als offer aan zijn voorouders in de grond stopte. Romeinen gaven het geld mogelijk als afkoopsom aan de Germaan om onrust in het gebied te voorkomen.

De muntschat is de komende twee weken te bezichtigen in het gemeentehuis van Gieten. Daarna wordt de vondst opgeslagen in het Noordelijk Drents Depot. Als de verbouwing van het Drents Museum is voltooid worden de munten mogelijk overgebracht naar dit museum.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×