Museon komt met Polen-tentoonstelling

vlag van Polen
In het Museon in Den Haag is vanaf eind maart een tentoonstelling te zien over Polen en de Nederlandse betrekkingen met dit land.

In de tentoonstelling, getiteld Polen, onze buren, staat de twintigste eeuw centraal. Het Museon vertelt hoe het de Polen verging die in Nederland leefden, maar belichten ook steeds wat er ondertussen in hun moederland Polen gebeurde. Dat laatste wordt onder meer geïllustreerd aan de hand van schilderijen, gemaakt door Poolse kunstenaars.Het Museon:

- advertentie -

Veel van die kunstenaars lieten en laten zich leiden door patriottisme. Met hun schilderijen leverden ze kritiek op de werkelijkheid. In het werk van deze kunstenaars zie je de politieke situatie terug. Het Museon werkt samen met het Nationaal Museum Krakau en een aantal schilderijen uit hun collectie is onderdeel van de tentoonstelling.

Daarnaast worden er ook enkele werken van hedendaagse Poolse kunstenaars getoond.

Al vanaf het begin van de twintigste eeuw kwamen er Polen naar Nederland. Eerst vooral om in de mijnen in Limburg te werken. Later, na de Tweede Wereldoorlog, bleven veel Polen – die hielpen bij de bevrijding van Nederland – hier. Ze trouwden met Nederlandse meisjes en stichtten een gezin. Tijdens de communistische periode vonden ook veel Polen hier onderdak.

De handelsbetrekkingen tussen Nederland en Polen zijn al zo’n duizend jaar oud. Aanvankelijk werd er vooral graan en hout uit Polen gehaald. En de Polen ontvingen vanuit Nederland verschillende luxe producten zoals wijn, zout, subtropisch fruit, papier, damast en kruiden. Nederland retour. Voor Nederland was het geïmporteerde hout van groot belang. Verschillende delen van Amsterdam zijn bijvoorbeeld gebouwd op Poolse palen.

Op dit moment wonen in Nederland naar schatting 150.000 Polen en over hen wordt de laatste tijd veel gesproken. Het Museon:

We kennen allemaal wel een paar Polen: ze wonen bij ons in de straat of zitten op dezelfde school, of schilderen ons huis, of maken het schoon. Over die Polen en hun geschiedenis gaat deze tentoonstelling. Door de val van de Muur (1989) werd in Polen in één klap het kapitalistische systeem ingevoerd.


Poppentheater – Leon Wyczółkowski, 1898

Poppentheater van Leon Wyczółkowski

In de tentoonstelling wordt onder meer het schilderij Poppenvoorstelling (1898) van de Poolse kunstenaar Leon Wyczółkowski getoond. De schilder heeft zichzelf op dit doek als hofnar afgebeeld. Museon:

Hij refereert hiermee aan de figuur Stanczyk, de hofnar tijdens de gouden eeuw van Polen (1480-1560), die het geweten en het verdriet van de natie belichaamt.

De poppen op het schilderij vormen een afspiegeling van de samenleving. Te zien zijn een persoon in gymnastiekkleding met een vaandel in zijn hand; een Jood met bontmantel en hoed van vossenbond; een edelman in een oude Poolse jas; een dame in Poolse rouwkleding; een burger in dagelijkse dracht; een kleurrijk figuur met donkere bril en Japanse paraplu en een man met baard. Het Museon heeft dit schilderij in bruikleen gekregen van het Nationaal Museum Krakau.

De tentoonstelling Polen, onze buren loopt van 31 maart tot 11 november 2012.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: