Dark
Light

Museum Het Valkhof vindt zeven ‘echte Toorop’s’

Auteur:
1 minuut leestijd
Jan Toorop, 'Landschap met koeien', ca. 1908,

Jan Toorop, 'Landschap met koeien', ca. 1908,
Jan Toorop, ‘Landschap met koeien’, ca. 1908,

Tijdens twee kijkdagen zijn in Museum Het Valkhof in Nijmegen zeven onbekende, originele werken van de Nederlandse schilder Jan Toorop ontdekt.

Jan Toorop (1858-1928) was een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van zijn tijd. Vanaf 1908 woonde hij in Nijmegen. Museum Het Valkhof riep het publiek recentelijk op kunstwerken te komen laten zien waarvan ze dachten dat het mogelijk echte Toorop’s waren. Tijdens twee kijkdagen zijn hierbij dus zeven originele werken van de kunstschilder ontdekt.

Het meest in oog springt een pasteltekening met de titel ‘Voorjaarspracht’ uit 1904. Ook werd een klein schilderijtje (ca. 1908) van een landschap met vee

Jan Toorop, 'Voorjaarspracht', 1904 (Particuliere collectie)
Jan Toorop, ‘Voorjaarspracht’, 1904 (Particuliere collectie)
ingebracht. Bijzonder is verder een aquarel met een ontwerp voor het bekende Apostelvenster van de Sint Jozefskerk in Nijmegen, waarvan de grote ontwerptekening zich in de collectie van Museum Het Valkhof bevindt.

De werken zullen te zien zijn in de tentoonstelling ‘Een echte Toorop?!’. In deze expositie nemen de reproducties die de kunstenaar van zijn populairste werk liet maken en verkopen een belangrijke plaats in. Naast deze bijzondere reproducties, die hij soms zelf inkleurde en signeerde, is er aandacht voor origineel werk en voor de correspondentie uit zijn Nijmeegse periode (1908-1916). Museum Het Valkhof heeft in de eigen collectie veel werken op papier en belangrijke brieven. Een deel van dit materiaal, als ook enkele werken uit particuliere collecties, worden voor het eerst aan het publiek getoond.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×