Museum Huis Doorn lijkt klaar voor de toekomst

Buste van Wilhelm II met daarachter Huis Doorn (Historiek)
Buste van Wilhelm II met daarachter Huis Doorn (Historiek)
Met een nieuw tentoonstellingspaviljoen, geheel gewijd aan het verhaal van Nederland en de Eerste Wereldoorlog, lijkt Museum Huis Doorn klaar voor de toekomst.

Huis Doorn heeft een roerige jaren achter de rug. Door een forse bezuiniging leek het museum de deuren in 2013 te moeten sluiten. De overheid besloot namelijk alleen nog maar geld uit te trekken voor de conservering van de historische objecten in het voormalige woonhuis Wilhelm II, de laatste Duitse keizer. Voor de museale functie had de regering geen geld meer over.

Vertrek in Huis Doorn (cc - Ziko van Dijk)
Vertrek in Huis Doorn (cc – Ziko van Dijk)
Een bijzonder huis


Huis Doorn werd in 1920 gekocht door de beruchte kleinzoon van koningin Victoria. Deze Wilhelm II vluchtte na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland. De keizer liet uit zijn ‘oude’ paleizen in Berlijn en Potsdam maar liefst zestig wagons vol spullen overbrengen en sleet de laatste jaren van zijn leven (onder meer bomenkappend) in Doorn. Hij overleed er in 1941 en vond zijn laatste rustplaats in een klein mausoleum dat naast Huis Doorn te vinden is.

Na de Tweede Wereldoorlog werden zowel het huis als het landgoed als Duits bezit geconfisqueerd. Huis Doorn werd een museum dat vooral gewijd was aan de ballingschap van de laatste Duitse keizer.

- advertentie -

Museale functie

Huis Doorn protesteerde vanaf 2012 tegen de bezuinigingsplannen van de overheid. Op advies van de Raad voor Cultuur besloot de regering geen geld meer uit te trekken voor de museale functie van huis. Minister Bussemaker liet weten de museumcollectie niet van nationaal belang te vinden. Ze deed het noodlijdende museum wel een suggestie. Als er een project opgezet werd over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, kon het museum mogelijk in aanmerking komen voor projectsubsidie.

Huis Doorn greep die kans met beide handen aan. Dankzij subsidie en steun vanuit de particuliere sector ontwikkelde het museum de afgelopen tijd een nieuwe permanente collectie over de Grote Oorlog. Daarnaast werd de interne organisatie een stuk soberder. In plaats van acht fulltimers werkt het museum nog maar met drie fulltimers. Dat dit mogelijk is, is vooral te danken aan een grote groep vrijwilligers. Het museum heeft maar liefst 180 vrijwilligers. Voor de nieuwe opzet worden nog eens 20 à 30 betrokken vrijwilligers gezocht.

Replica van 'de draad', een draadversperring die tijdens de Eerste Wereldoorlog tussen het bezette België en het neutrale Nederland werd aangelegd (Historiek)
Replica van ‘de draad’, een draadversperring die tijdens de Eerste Wereldoorlog tussen het bezette België en het neutrale Nederland werd aangelegd (Historiek)

Nieuwe tentoonstellingsruimte

Museumdirecteur Herman Sietsma – die zelf betaald wordt door de provincie Utrecht – hoopt met de nieuwe presentatie meer bezoekers naar zijn museum te krijgen. Zo’n 40.000 in plaats van de 30.000 bezoekers die het museum normaal gesproken jaarlijks trok. als het aan de museumdirecteur ligt, gaat het museum ook verbindingen leggen met het heden. Welke betekenis hebben de gebeurtenissen van toen? En kan zo’n mondiaal conflict vandaag de dag nog uitbreken?

Paviljoen in aanbouw, met rechts de garage (Historiek)
Paviljoen in aanbouw, met rechts de garage (Historiek)
Aan de opzet van Huis Doorn zelf verandert niets. In het huis blijven gewoon de objecten te zien die er stonden toen de keizer er nog woonde. Alsof hij er zo binnen kan lopen.

De nieuwe permanente tentoonstellingsruimte bevindt zich deels in de oude garage van de keizer (waar straks ook diens luxe bolide te vinden is) en in een naastgelegen glazen paviljoen. Daar kunnen bijvoorbeeld ook lezingen en presentaties over de Eerste Wereldoorlog gegeven worden.

De opening van het nieuwe tentoonstellingspaviljoen staat gepland voor 5 september 2014. Met alle aandacht die er momenteel voor de Eerste Wereldoorlog is, lijkt er voor Huis Doorn wel toekomst te zijn. Tot 2018 in ieder geval. Of het museum ook daarna, als de grote herdenkingsperiode is afgesloten, met de gewijzigde koers een publiekstrekker is, moet de toekomst uitwijzen.

Aanbevolen boek: De verlaten monarch – Keizer Wilhelm II in Nederland

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →