Museum over verpleging gaat online verder

Afb: Florence Nightingale Instituut
Het Florence Nightingale Instituut (FNI) in Zetten gaat in 2013 verder als online kenniscentrum met een virtueel museum. De deuren van het fysieke museum gaan op 1 oktober dicht. Het instituut heeft dat zaterdag bekendgemaakt, tijdens de internationale Dag van de Verpleging.

De Dag van de Verpleging wordt ieder jaar op 12 mei gehouden. Op die dag in 18290 werd namelijk Florence Nightingale (1820-1910) geboren en zij wordt beschouwd als degrondlegster van de moderne verpleegkunde.

- advertentie -

Het museum over de geschiedenis van verpleging en verzorging is momenteel gevestigd in het zogenaamde Witte Huis in het Gelderse dorp Zetten. Het maakt onderdeel uit van het FNI, een kenniscentrum van de geschiedenis van verpleging en verzorging. Nannie Wiegman, directeur van het instituut:

Op 1 januari 2013 loopt ons huur­contract van het Witte Huis in Zetten af. Het FNI was hier de afgelopen tien jaar met een museum in gehuisvest. Een prima aanleiding om samen met het bestuur de bakens te verzetten en te bekijken hoe we op een modernere en efficiëntere wijze de aansluiting bij onze doelgroepen kunnen vinden.

Het instituut wil in de toekomst meer tijd en energie steken in het doen van onderzoek naar de geschiedenis van de verpleging en verzorging. De museumfunctie wordt online voortgezet. Het FNI:

Met deze moderniseringsslag wil het FNI de geschiedenis van de verpleging en verzorging op eigentijdse wijze onder de aandacht brengen van alle (oud)verpleeg­kundigen en verzorgenden én studenten in Nederland. In de nieuwe formule ontstaat meer ruimte voor historisch onderzoek en sluit het FNI beter aan bij de wensen van de zorgsector en het onderwijs.

Komende zomer worden de verder uitgewerkte plannen nader toegelicht.

Korte video over het Florence Nightingale Instituut

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: