Museum vindt zeldzame codeermachine van de nazi’s

Medewerkers van het National Museum of Computing hebben een zeldzame Duitse decodeermachine uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Dat melden Britse media. Het gaat om de zogenaamde Lorenz-machine, die door de nazi’s gebruikt werd voor het versturen van geheime berichten van Adolf Hitler zelf en hoge functionarissen in het Derde Rijk.

Lorenz-machine (NMoC)
Lorenz-machine (NMoC)
Het museum trof het apparaat aan op de veilingwebsite eBay. Daar werd het omschreven als een soort typemachine, maar museummedewerkers zagen al snel dat het in werkelijkheid om een Lorenz-machine ging. Er werd contact opgenomen met de verkoper in Essex, die voor de machine omgerekend ongeveer twaalf euro wilde hebben.

De man bleek het apparaat, inclusief originele koffer, in zijn schuur te bewaren. De originele motor ontbreekt nog. Het museum heeft verzamelaars van WOII-objecten opgeroepen zich te melden als ze denken een dergelijke motor in bezit te hebben.

Enigma

De Lorenz-machine is een stuk zeldzamer dan de beroemde Enigma-machine, die gebruikt werd voor het versturen van veel meer soorten mededelingen. De Lorenz werd uitsluitend gebruikt voor het versturen van berichten op hoog niveau. Toen men aan het begin van de oorlog in Groot-Brittannië berichten onderschepte die verstuurd waren met de Lorenz, zette men alles op alles om de code te kraken. Dit lukte uiteindelijk, maar eenvoudig was het niet. Als men een bericht onderschepte had men vaak weken nodig om de code te ontcijferen.

- advertentie -

Op 3 juni wil het National Museum of Computing eenmalig een gecodeerd bericht proberen te versturen met de Lorenz. Het museum is gevestigd op Bletchley Park, een landgoed in Zuid-Engeland waar tijdens de Tweede Wereldoorlog veel codekrakers werken. Onder hen ook de beroemde wiskundige Alan Turing.

Meer Tweede Wereldoorlog
Boek: De geheime oorlog – Spionnen, codes en verzet

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: