Week van de koloniale geschiedenis

Museum zamelt 51.000 euro in voor ‘Intocht Napoleon’

De intocht van Napoleon te Amsterdam (detail) – Matthieu van Bree, 1813
Het Amsterdam Museum heeft met behulp van crowdfunding ruim 51.000 euro weten op te halen voor de restauratie van het historische schilderij De intocht van Napoleon te Amsterdam. Het museum heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat om een groot doek uit 1813 van de Antwerpse schilder Matthieu van Bree. Het werk heeft een afmeting van zes bij vier meter en werd gemaakt naar aanleiding van een historische gebeurtenis die zich in oktober 1811 voltrok. De Franse keizer Napoleon werd toen welkom geheten bij de stadsgrens van Amsterdam.- advertentie -
Het schilderij werd afgelopen zomer voorzichtig uitgerold

Daar werden hem de zilveren stadssleutels overhandigd door de toenmalig burgemeester van Amsterdam: Willem Jozef van Brienen (1760-1839). Op deze manier betuigde de burgemeester zijn respect voor de keizer. Daarnaast was het een teken van onderwerping.

De Antwerpse schilder Matthieu van Bree legde deze historische gebeurtenis vast. Hij voltooide zijn schilderij in 1813. Na de onthulling in het oude stadhuis, het huidige hotel The Grand, wist men echter niet goed wat men met het grote kunstwerk aan moest. Van 1885 tot 1891 was het schilderij nog even te zien in het Rijksmuseum Amsterdam en daarna nog kort in het Stedelijk Museum. In de periode hierna was het werk echter vrijwel nooit meer te zien.

Het Amsterdam Museum liet het historische schilderij in juli uitrollen en ging vervolgens op zoek naar gelden voor een restauratie. Het museum hoopte met behulp van het zogenaamde crowdfunding ongeveer 30.000 euro op te halen. Voor de restauratie was in totaal een bedrag van 46.200 euro beraamd.

Uiteindelijk blijkt er dus maar liefst 51.349 euro te zijn opgehaald. De restauratie van het grote schilderij zal vanaf 2012 gratis voor het publiek te volgen zijn. Het doek hangt tijdens de restauratie in de Schuttersgalerij van het museum.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: