Museumbezoek in 2013 gestegen met 2,7 miljoen

Groninger Museum - cc
Groninger Museum – cc
Nederlandse musea ontvingen vorig jaar in totaal 23,2 miljoen bezoekers. Dat is een toename van dertien procent ten opzichte van 2012. Dit blijkt uit de publicatie Museumcijfers 2013 van de Museumvereniging.

Museumcijfers 2013
Museumcijfers 2013


Het jaar 2013 was volgens de vereniging een “markant jaar” met onder meer enkele belangrijke (her)openingen. De musea genereerden gezamenlijk een omzet van 857 miljoen euro. Die omzet bestaat voor 360 miljoen uit eigen inkomsten zoals entreegelden. Ook dat is een stijging van dertien procent ten opzichte van 2012. Het aandeel buitenlandse bezoeken lag vorig jaar met 28 procent wat hoger dan normaal.

Siebe Weide, algemeen directeur van de Museumvereniging:

“De beschikbare cijfers laten over het algemeen een positief beeld zien met beduidend meer bezoeken. De eigen inkomsten stegen met 13 procent. De heropening van het Rijksmuseum kleurt 2013 in alle opzichten. Ondanks de toename van het aantal bezoeken, zijn ook de eerste tekenen van de bezuinigingen te zien.”

Museumcijfers 2013 bevat de belangrijkste cijfers van musea over het afgelopen jaar en is tot stand gekomen door stichting MusEAna. MusEAna verzamelt sinds 2007 bedrijfsgegevens van de museale sector in samenwerking met de Museumvereniging.

- advertentie -

Het rapport Museumcijfers 2013 is hier in zijn geheel te vinden.

Lees ook: ABN: Digitalisering biedt kansen voor musea

Isis Regina (Allard Pierson)
Thraciër (Allard Pierson)De nieuwe tentoonstelling van het Allard…
Mark Rothko Untitled1969. National Gallery Washington
Untitled 1968 acrylic on paper Mark Rothko (Gemeentemuseum)Zinderende…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier