Museummedaille voor Martijn Sanders

Minister Jet Bussemaker (cultuur) heeft donderdag de Museummedaille uitgereikt aan Martijn Sanders. Hij krijgt de koninklijke onderscheiding vanwege zijn inzet voor het Nederlands kunstbezit.

Martijn Sanders zette zich jarenlang in voor het Nederlands openbaar kunstbezit, onder meer als voorzitter van de Vereniging Rembrandt van 2009 tot 2016. Als kunstliefhebber was zijn inzet gericht op het versterken en verrijken van de collecties van de Nederlandse kunstmusea, zodat topkunst voor iedereen toegankelijk wordt. Onder zijn voorzitterschap groeide het kunstmecenaat en daarmee de steun die de Vereniging Rembrandt aan kunstaankopen kon geven. Daarnaast deed Sanders als privépersoon een aantal belangrijke schenkingen aan Nederlandse musea, waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam.

Museummedaille

De Museummedaille werd in 1816 in het leven geroepen door koning Willem I als blijk van erkentelijkheid voor personen die belangrijke schenkingen deden ten behoeve van de wetenschaps- en kunstverzamelingen van de koning. Sindsdien is de medaille ruim honderd keer uitgereikt. Tegenwoordig gebeurt dat bij gelegenheden van uitzonderlijk museaal belang, aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de collecties van Nederlandse musea.

Boek: Een hele eer – 200 jaar koninklijke onderscheidingen in Nederland

- advertentie -

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier