Museumpark Oriëntalis vanaf mei weer te bezoeken

1 minuut leestijd

Cenakelkerk – Foto: Luuk Kramer
Museumpark Oriëntalis in Heilig Landstichting bij Nijmegen is vanaf 5 mei weer te bezoeken. Het park sloot begin dit jaar de deuren naar aanleiding van financiële problemen.

Het museumpark had eenmalig 14 miljoen euro nodig om een doorstart te kunnen maken. Van het rijk vroeg het park 6 miljoen euro, van de provincie ook 6 miljoen en zelf wilde het park, onder meer met behulp van donaties, 2 miljoen euro binnenhalen. Zowel het rijk als de provincie wilden echter niet meewerken. Op 1 januari jongstleden sloot het noodlijdende museumpark



Museumpark Oriëntalis – Foto: CC/Ziko

daarom de deuren.

Op 5 mei aanstaande zal Oriëntalis nu toch weer toegankelijk zijn voor het publiek. Op verzoek van museumeigenaar Heilig Land Stichting ontwikkelde cultuurontwikkelaar Jan van Laarhoven, tot 2000 directeur van het museum, een bescheidener doorstartplan.

Het park moet een plek worden voor ‘meditatie, reflectie en gebed voor elke gezindte’. De provincie gelderland heeft ongeveer twee ton beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van dit vernieuwde concept.

Devotieoord voor katholieke gelovigen

Het park Heilig Land Stichting werd honderd jaar geleden opgericht als pelgrims- en devotieoord voor katholieke gelovigen. Lang niet iedereen was in die tijd namelijk in staat om naar het Heilige Land af te reizen. Via het park, waar veel heilige plaatsen werden nagebouwd, konden ze er toch mee kennismaken.

De Heilig Land Stichting was een idee van de Waalwijkse priester Arnold Suys. De eerste kerk die in het park gebouwd werd, de Cenakelkerk, was ontworpen door architect Jan Stuyt (1868-1934). Deze architect ontwierp meer gebouwen voor de Heilig Land Stichting. In Limburg is hij vooral bekend als de ontwerper van woonwijken voor mijnwerkers.

Aanvankelijk stond in het park het christelijk geloof centraal. De laatste jaren heette het devotiepark Museumpark Oriëntalis en was de opzet breder. Het was de bedoeling dat in het park in de toekomst niet alleen aandacht zou besteden aan het christendom, jodendom en de islam maar ook aan boeddhisme, hindoeïsme en nieuwe spiritualiteit.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×