‘Na de bevrijding’, televisieserie over de eerste vijf na-oorlogse jaren

Na de bevrijding: Bevrijdingsfeest op het Amstelveld, A'dam - Cas Oorthuys, 1945 (NTR)
Na de bevrijding: Bevrijdingsfeest op het Amstelveld, A’dam – Cas Oorthuys, 1945 (NTR)
De nieuwe zevendelige televisieserie Na de bevrijding (NTR) staat stil bij de eerste vijf na-oorlogse jaren in Nederland. Dit onder meer aan de hand van persoonlijke verhalen van ooggetuigen.

Voor de jaren 1945-1950 is relatief weinig aandacht. Het was de periode waarin het net bevrijde Nederland zich moet oprichten uit de chaos van de oorlog. Nederland lag letterlijk in puin, duizenden mensen waren op drift geraakt.


Maarten Zevenbergen, één van de geïnterviewden - Still 'Na de Bevrijding'
Maarten Zevenbergen, één van de geïnterviewden – Still ‘Na de Bevrijding’
Veel mensen liepen rond met wraak en schuldgevoelens, er was wantrouwen tegen de autoriteiten en losbandigheid en eigenrichting waren aan de orde van de dag. De jaren na de bevrijding kunnen volgens de makers van de televisieserie gezien worden als “één grote zoektocht naar oude en nieuwe waarden, naar een evenwicht dat lang niet altijd gemakkelijk wordt gevonden en regelmatig tot hevige strijd leidt”.

In de serie komen de belangrijkste thema’s uit de periode 1945-1950 aan bod. Van terugkeer uit de kampen tot wederopbouw, van schaarste tot Marshallhulp, van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië tot Koude Oorlog. Daarbij krijgen getuigen die rond het eind van de oorlog volwassen werden een centrale rol. Toen waren het jonge mensen tussen 15 en 25 jaar, nu zijn het tachtigers.

- advertentie -

XL-versie

Bij elke aflevering van Na de bevrijding verschijnt een speciale XL-versie in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Deze online versie verschaft kijkers middels een interactieve player, via hun tablet of webbrowser, toegang tot de volledige filmbeelden, muziek, foto’s en kranten gebruikt in de serie. Zo kunnen kijkers naar eigen wensen het beeldarchief van deze periode raadplegen.

Net als bij eerdere geschiedenis van de NTR wordt er ook dit keer een boek uitgebracht dat aansluit op het onderwerp van de serie. Het boek is geschreven door Ad van Liempt en verschijnt in januari bij uitgeverij Balans.

Thuiskomst

Het boek bij de serie:

De eerste aflevering van Na de bevrijding is vrijdag 31 januari om 21:05 uur te zien op Nederland 2. Deze aflevering, getiteld ‘Thuiskomst’, begint met de slotstrofe uit een gedicht van Leo Vroman:

‘Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen, en herhaal ze honderd malen: alle malen zal ik wenen.’

Vijf mensen staan in deze openingsaflevering centraal: een gevangene uit Auschwitz, een tewerkgestelde in Duitsland, een evacué uit Arnhem, een onderduikster en de dochter van een krijgsgevangene. Ze staan symbool voor het kleine kwart van de Nederlandse bevolking dat niet thuis was toen de oorlog in mei 1945 verdween. Zij moesten met ingrijpende ervaringen achter de rug na de bevrijding hun eigen leven zien op te bouwen.

Fragment uit de televisieserie ‘Na de bevrijding’:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: