Nabestaanden Molukse treinkapers stellen Staat aansprakelijk

De nabestaanden van vijf kapers die in 1977 bij de beëindiging van de Molukse treinkaping om het leven kwamen, stellen de Staat verantwoordelijk voor de geleden materiële en immateriële schade. Hun advocaten hebben dat woensdag bekendgemaakt.

Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping – Afb: Still YouTube
Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping – Afb: Still YouTube
Volgens Liesbeth Zegveld, een van de advocaten, is er bewijs dat zeker drie van de treinkapers werden geëxecuteerd terwijl ze al uitgeschakeld waren. De advocaat baseert zich onder meer op autopsierapporten en een rapport van het Gerechtelijk Laboratorium van Justitie dat ze onlangs ingezien heeft. De advocaat:

“”Naast duidelijkheid over de werkelijke omvang van het toepaste geweld, blijkt uit de stukken dat er kapers zijn geëxecuteerd, dat er op slapende kapers is geschoten en dat er ook gericht is geschoten op de lijken van reeds doodgeschoten kapers. De mariniers die de trein enterden gebruikten bovendien ‘Hollow Point 5’ kogels, een door het oorlogsrecht verboden munitiesoort.”

De treinkaping

De treinkaping bij het Drentse dorp De Punt begon op 23 mei 1977. Negen Zuid-Molukse jongeren eisten dat de Nederlandse regering zich zou gaan inzetten voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Daarnaast eisten ze de vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen.

Op 11 juni, de kaping duurde toen al bijna drie weken, werd er een eind gemaakt aan de kaping. Mariniers openden het vuur op de trein, bijgestaan door zes straaljagers. Bij de operatie kwamen twee gegijzelden en zes kapers om het leven. De overige reizigers werden bevrijd.

- advertentie -

Officieel onderzoek

De regering heeft altijd aangegeven dat de treinkapers niet met opzet werden gedood. Enige tijd geleden maakte de Volkskrant echter bekend een geheime nota te hebben gezien waaruit bleek dat er bij de beëindiging van de kaping veel meer kogels werden afgevuurd dan tot nu toe altijd werd gesuggereerd, namelijk 144 in totaal.

Hierna maakte de regering bekend een officieel onderzoek in te stellen naar de bestorming van de trein in Drenthe. De resultaten van dat onderzoek worden naar verwachting begin december gepresenteerd.

Volgens Zegveld heeft de regering in de nasleep informatie verhuld en onjuiste informatie verstrekt over de omvang van het toegepaste geweld:

“Dat gebeurde niet alleen richting de nabestaanden van de omgekomen kapers, maar ook richting de Tweede Kamer en nabestaanden van een van de omgekomen gijzelaars. Zijn weduwe werd indertijd gezegd dat haar man dodelijk was getroffen door ‘één Molukse kogel’ terwijl uit een onder de pet gehouden verslag uit 1978 bekend was dat hij in werkelijkheid was getroffen door een zestal kogels van één of meerdere wapens van mariniers in de trein.”

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: