Nabestaanden treinkapers herdenken bij De Punt

Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping – Afb: Still YouTube
Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping – Afb: Still YouTube
Nabestaanden van Molukse treinkapers hebben zaterdag voor het eerst een herdenking gehouden bij De Punt, de plek waar in 1977 bijna drie weken lang een trein stilstond.


Op 23 mei 1977 om negen uur ‘s ochtends werd de intercity van Assen naar Groningen door negen Zuid-Molukse jongeren ten hoogte van het Drentse dorp De Punt gekaapt. De gijzelnemers eisten dat de Nederlandse regering zich zou gaan inzetten voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Daarnaast eisten ze de vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen.

Op 11 juni 1977, de kaping duurde toen al bijna drie weken, werd er een eind gemaakt aan de kaping. Mariniers openden het vuur op de trein, bijgestaan door zes straaljagers. Bij de operatie kwamen twee gegijzelden en zes kapers om het leven. De overige reizigers werden bevrijd.

Verschillende nabestaanden van de kapers die destijds om het leven kwamen, zijn van mening dat de mariniers die ingrepen destijds disproportioneel geweld gebruikten. Ze baseren zich onder meer op een vorig jaar verschenen onderzoek waarin gesteld wordt dat enkele kapers door militairen zouden zijn geliquideerd. Eind december liet minister Opstelten weten dat er “nader archiefonderzoek” zal worden gedaan naar de beëindiging van de gijzeling.

- advertentie -

Voor de herdenking waren volgens de NOS ook Nederlandse gijzelaars en hun familie uitgenodigd. Die waren echter niet aanwezig. Advocaat Liesbeth Zegveld liep wel mee. Zij is door de familie van de zes doodgeschoten kapers ingehuurd om een proces tegen de Nederlandse Staat te voeren.

Treinkaping bij De Punt herdacht

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:

6 Comments Join the Conversation →