Nachtrondleidingen in Museum de Gevangenpoort

Pijnkelder in de Gevangenpoort – Foto: Kees Hageman
Een bezoek aan Museum de Gevangenpoort in Den Haag kan overdag al spannend zijn. Eind deze maand kan er echter nog meer gegriezeld worden. Naar aanleiding van Halloween heeft het museum namelijk nachtrondleidingen georganiseerd.

Op zaterdag 29 oktober worden in Museum de Gevangenpoort nachtrondleidingen gehouden. Gidsen nemen de bezoekers dan mee op reis door het eeuwenoude cellencomplex waar vroeger arm en rijk gevangen zat en waar ook gemarteld werd. De gidsen vertellen tijdens de rondleiding over Halloween en de (middeleeuwse) geschiedenis van de Gevangenpoort.

De nachtrondleidingen starten om 19:30, 21:30 en 22:30 uur en duren steeds anderhalf uur. Kaarten zijn vanaf 22 oktober te koop aan de kassa van Museum de Gevangenpoort.

- advertentie -

De GevangenpoortPijnkelder in de Gevangenpoort – Foto: Kees Hageman

bevindt zich vlakbij het Binnenhof en de Hofvijver en was van ongeveer 1420 tot 1828 in gebruik als gevangenis. De bekendste gevangene was de regent Cornelis de Witt (1623-1672), broer van raadspensionaris Johan de Witt (1625-1672).

Cornelis de Witt werd er in 1672 van beschuldigd dat hij een samenzwering tegen prins Willem III had beraamd. In de Gevangenpoort werd hij op de pijnbank gelegd maar men slaagde er niet in hem een bekentenis te ontfutselen. Zonder bewijs werd hij hierna vanwege meineed tot levenslange verbanning veroordeeld. Op de dag van de uitspraak kwam broer Johan de Witt hem uit de gevangenis halen. De beide broers werden hierna door een opgehitste menigte gelyncht.

In 1828 verliet de laatste gevangene de Gevangenpoort. Er werd hierna veel gediscussieerd over de vraag of het ‘vreselijke gebouw’ wel moest blijven bestaan. In 1853 werd de Gevangenpoort uiteindelijk een rijksmonument. Dertig jaar later werd er een museum geopend.

Foto: Museum Jan van der TogtMuseum Jan van der…
Baardmankruik, bruikleen Western Australian Museum - Foto: Nieuw LandVerschillende…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier