Namenlijst Helmondse oorlogsslachtoffers opnieuw bekeken

/
1 minuut leestijd
Gedachteniskapel in Helmond (STIWOT)
Gedachteniskapel in Helmond (STIWOT)

Twintig jaar geleden werd in het Hortensiapark in Helmond de St. Jozefkapel als gedachteniskapel herbouwd en voorzien van de namen van alle Helmondse oorlogsslachtoffers sinds 1939. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de lijst fouten bevat en niet compleet is. De lijst wordt de komende tijd daarom opnieuw bekeken.

Indertijd is er door een commissie uitvoerig onderzoek gedaan naar wie wel en wie niet in aanmerking kwam voor vermelding in de kapel. Onderzoek door Jeroen Koppes (STIWOT), in samenwerking met de gemeente Helmond en het regionaal archief, heeft aangetoond dat er wat foutjes in de vermeldingen geslopen zijn. Enkele namen zijn verkeerd geschreven en sommige overlijdensdata en –plaatsen kloppen niet. Ook is er één naam opgedoken die alsnog opgenomen kan worden.

Voordat gekeken gaat worden of het monument hierop is aan te passen, wordt eerst geïnventariseerd of inwoners van Helmond nog aanvullingen of correcties hebben op de vermeldingen. Deze zullen getoetst worden aan het oorspronkelijk uitgevoerde onderzoek. Zie voor meer informatie de website van de gemeente Helmond.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Vorige verhaal

De zuiveringszaak Willem Mengelberg

Volgende verhaal

Levensverhalen van Duitse Arnhem-veteranen

×