Napoleontisch evenement in Eindhoven

Foto: Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven
Onder de titel In naam van Napoleon wordt er op 31 maart en 1 april in Eindhoven een zogenaamd napoleontisch evenement gehouden. Het evenement is opgezet door het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven in samenwerking met de Napoleontische Associatie der Nederlanden.

Bezoekers worden tijdens dit evenement meegenomen naar de negentiende eeuw. Het verhaal speelt zich af rond Gennep in een periode dat de inwoners van dit dorp te horen hebben gekregen dat Napoleon Bonaparte, na- advertentie -
Foto: Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven

een maandenlange verbanning, weer voet heeft gezet in Frankrijk. In het dorp heerst verdeeldheid. Een deel van het dorp is Oranjegezind (Nieuw-Gennep) en een ander deel verlangt terug naar hereniging met Frankrijk (Opper-Gennep).

De dorpelingen proberen zo goed mogelijk het leven door te laten gaan. De prijzen zijn echter flink gestegen en verplaatsen tussen Opper-Gennep en Nieuw-Gennep mag men alleen met een reisdocument. De spanning loopt nog hoger op als de dominee van het dorp dood aangetroffen wordt.

Bezoekers van het historische evenement zijn er ook getuige van dat diverse legereenheden bij het dorp arriveren en daar hun kamp opslaan. Het Historisch OpenluchtMuseum:

De soldaten en hun gevolg bereiden hun maaltijden op open vuren, onderhouden de kleding en de mannen oefenen wapen- en gevechtstechnieken. Er zijn verschillende demonstraties, zoals uitbetaling van soldij, exerceren en patrouille lopen. Verder kunnen bezoekers deelnemen aan activiteiten zoals een kinderexercitie en verschillende spelletjes en de herbergier staat klaar met typisch Franse gerechten.

Hoogtepunt van het evenement is een schermutseling met musketten en kanonnen (14.00 uur).

Het evenement In naam van Napoleon is de aftrap van het project Marcus & Mo. Met dit project geeft het museum aandacht aan de identiteit van jongeren, de invloed van hun ouders en grootouders, familietradities en herkomstcultuur. Meer informatie over het napoleontisch evenement is te vinden op de website van het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier